Cum pot companiile FMCG să reducă CO2 și să crească profitabilitatea?
Întrebări frecvente
Pentru a înțelege semnificația logisticii FMCG , trebuie să înțelegeți mai întâi ce este FMCG. Acest acronim reprezintă bunuri care sunt vândute rapid și la un cost redus, inclusiv băuturi, alimente ambalate, articole de toaletă, produse de curățare și produse de îngrijire personală. Iar logistica FMCG implică toate etapele necesare pentru ca aceste produse să ajungă rapid la cumpărători, prin diferite canale, de-a lungul lanțului de aprovizionare.
Într-o piață rapidă precum cea a bunurilor de larg consum, poate fi uneori o luptă să țineți pasul cu cererea logistică și să încântați clienții. Iată câteva dintre cele mai importante provocări logistice cu care este posibil să se confrunte afacerea dvs:
- Incapacitatea de a menține suficiente stocuri pentru a face față cererii fluctuante
- Lupta pentru a rămâne în conformitate cu reglementările din industrie
- Lipsă de vizibilitate a situației stocurilor și a comenzilor
- Lipsă de integrare a sistemelor & datelor pentru a optimiza întregul lanț de aprovizionare
Câteva dintre KPI-urile pe care ar trebui să le urmăriți atunci când vine vorba de logistica bunurilor clienților în mișcare rapidă sunt:
- Livrarea la timp și integrală
- Disponibilitatea pe rafturi
- Costurile lanțului de aprovizionare
- Costul de transport al stocurilor
- Timp mediu de vânzare
- Rata de ieșire din stoc
Logistica bunurilor de larg consum poate fi optimizată prin alegerea furnizorului de logistică terță parte (3PL) potrivit. Pentru cele mai bune rezultate, externalizați gestionarea lanțului de aprovizionare, depozitarea și distribuția, gestionarea stocurilor, onorarea comenzilor și optimizarea livrărilor către un 3PL precum GEODIS.